Als je uit elkaar gaat met een samenlevingscontract, komt er meer kijken dan alleen emotionele verwerking. Je moet belangrijke afspraken maken over de verdeling van spullen, financiën en eventueel gezamenlijke bezittingen zoals een woning. Het samenlevingscontract zelf geeft vaak al een kader, maar in de praktijk kunnen er toch onduidelijkheden ontstaan. Vandaag leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken en hoe je dit proces soepel kunt laten verlopen.
Wat zegt het samenlevingscontract?
Het samenlevingscontract is de basis van wat je juridisch hebt vastgelegd. Vaak bevat het afspraken over wie eigenaar is van welke spullen, hoe gezamenlijke kosten worden gedeeld, en wat er gebeurt bij een breuk. Controleer goed wat er in jullie contract staat. Staat er bijvoorbeeld een clausule over verdeling van spaargeld of pensioen? Sommige contracten zijn zeer gedetailleerd, terwijl andere alleen algemene afspraken bevatten. Bij een scheiding gaat een mediator het met jullie doornemen.
De verdeling van gezamenlijke bezittingen
Een belangrijk onderdeel van uit elkaar gaan met een samenlevingscontract is dus de verdeling van gezamenlijke bezittingen. Dit kunnen spullen in huis zijn, maar ook een gezamenlijke bankrekening of een gedeelde hypotheek. Vaak geldt: wat op naam van één persoon staat, blijft van die persoon, tenzij anders afgesproken. Zijn er spullen of rekeningen die jullie samen hebben? Of zijn er huisdieren? Dan moet je overleggen hoe je deze verdeelt. Middels mediation kan een mediator helpen om tot een eerlijke oplossing te komen.
Wat te doen met de woning?
Als jullie samen een koopwoning hebben, wordt het ingewikkelder. Bij een hypotheek op beide namen moeten jullie beslissen wat er met het huis gebeurt: verkopen of één van de partners uitkopen. Dit vereist overleg met de hypotheekverstrekker. Huren jullie een woning? Dan moet bepaald worden wie er blijft wonen of dat jullie het huurcontract samen beëindigen. Let hierbij op wettelijke opzegtermijnen en afspraken met de verhuurder.
Het is voor beide gevallen goed om te weten dat de hypotheekverstrekker of verhuurder veel waarde hecht aan de inkomenseis van de partner die in het huis blijft wonen. Er moet genoeg ‘draagkracht’ zijn om de hypotheek huur alleen te kunnen betalen.
De kinderen
Hebben jullie samen kinderen? Dan heeft het samenlevingscontract geen invloed op de zorg- en opvoedingsregeling, maar moeten er wel afspraken gemaakt worden. Denk aan een ouderschapsplan waarin je zaken als co-ouderschap, alimentatie en vakanties vastlegt. Kinderen hebben recht op een stabiele regeling, dus hierbij kan het inschakelen van een mediator erg zinvol zijn.
Juridische hulp inschakelen
Bij een scheiding met een samenlevingscontract kan de hulp van een mediator goed van pas komen. Zeker als er onduidelijkheden of conflicten zijn. Een mediator kan helpen om afspraken in goed overleg te maken. Dit voorkomt dat de situatie onnodig uit de hand loopt.
Tips voor een soepel proces
- Communiceer open en eerlijk: Dit voorkomt misverstanden en escalaties.
- Leg afspraken vast: Dit kan schriftelijk, eventueel met hulp van een mediator.
- Probeer emoties gescheiden te houden van praktische zaken: Probeer constructief te blijven.
Hoe nu verder?
Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract vraagt om een duidelijke aanpak. Door de afspraken in het contract goed te bestuderen en open te communiceren, kun je dit proces soepeler laten verlopen. Het is verstandig om de hulp van een mediator in te schakelen. Zo zorg je ervoor dat alles eerlijk wordt afgehandeld en kun je beide een nieuwe start maken.