Wanneer er sprake is van een scheiding en erfenis, roept dit vaak veel vragen en onzekerheden op. Wat gebeurt er met een erfenis tijdens of na een scheiding? Heeft een ex-partner recht op een deel van de erfenis? En hoe zit het met toekomstige erfenissen?
Tijdens het huwelijk
Sinds 1 januari 2018 geldt in principe een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er specifieke huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dit betekent dat erfenissen die één van de partners ontvangt, niet automatisch in de gemeenschap vallen. Ze blijven privévermogen, tenzij anders vermeld in een testament. Echter, bij oudere huwelijken (voor 2018) vallen erfenissen vaak wel in de gemeenschap van goederen, tenzij het testament een uitsluitingsclausule bevat.
Uitsluitingsclausule: bescherming van de erfenis
Een belangrijk onderwerp bij de erfenis is een mogelijke uitsluitingsclausule. Dit is een bepaling in een testament waarin staat dat de erfenis niet gedeeld mag worden met een (ex-)partner van de erfgenaam. Wanneer deze clausule aanwezig is, blijft de erfenis altijd privévermogen. Zonder deze clausule kan een deel van de erfenis bij een scheiding alsnog in de gezamenlijke boedel terechtkomen, afhankelijk van het huwelijksregime.
Wat gebeurt er met een eerder ontvangen erfenis?
Na een scheiding blijft een eerder zelf ontvangen erfenis in principe bij de oorspronkelijke erfgenaam, mits deze niet is samengevoegd met gezamenlijk vermogen. Stel dat het geld, welke door één van de partners ontvangen is, van de erfenis is gebruikt om een gezamenlijke hypotheek af te lossen of een verbouwing te financieren; dan kan het complexer worden. De ex-partner kan in zo’n situatie mogelijk aanspraak maken op een deel van dat bedrag.
Toekomstige erfenissen en een scheiding
Bij scheiding speelt ook de vraag: wat gebeurt er met erfenissen die een van de partners na de scheiding ontvangt? Gelukkig is dit juridisch duidelijk. Toekomstige erfenissen zijn geen onderdeel van de scheidingsprocedure en blijven volledig privévermogen van de erfgenaam, tenzij daar later gezamenlijk over wordt besloten.
Hoe ga je er mee om?
Wil je zelf bepalen hoe bij een mogelijke, toekomstige erfenis de verdeling eruit komt te zien? Dan kan het goed zijn om dit vast te laten leggen. Dit kan via huwelijkse voorwaarden of een partnerschapscontract. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn over hoe een erfenis wordt gebruikt. Voorkom bijvoorbeeld dat erfenisgeld wordt vermengd met gezamenlijk vermogen, tenzij er duidelijke afspraken zijn gemaakt.