Scheiden gemeenschap van goederen

Scheiden gemeenschap van goederen

oktober 9, 2024

Considerans

Wij zijn een landelijk netwerk van gekwalificeerde echtscheiding mediators.

Scheiding professioneel geregeld van A t/m Z zonder gedoe achteraf.

Gratis kennismaken?

Bij een scheiding met gemeenschap van goederen zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Deze term betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, gezamenlijk eigendom zijn van beide partners. Dit klinkt simpel, maar wanneer een relatie eindigt, kan het verdelen van deze zaken een complex proces zijn. Je komt meer te weren over scheiden in gemeenschap van goederen, wat dit precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is het precies?

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden alle eigendommen en schulden van beide echtgenoten samengevoegd. Dit betekent dat alles wat vóór en tijdens het huwelijk wordt verworven, gezamenlijk eigendom is, tenzij er specifieke uitzonderingen zijn zoals erfenissen of schenkingen met een uitsluitingsclausule. Voor 1 januari 2018 was dit automatisch de standaard bij een huwelijk. Sindsdien is de wet veranderd en trouwt men standaard in beperkte gemeenschap van goederen, waarbij alleen de tijdens het huwelijk opgebouwde bezittingen en schulden worden gedeeld. Als je vóór 2018 bent getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dan geldt nog steeds de volledige gemeenschap van goederen.

De verdeling van bezittingen bij een echtscheiding

Bij een scheiding worden alle gezamenlijke bezittingen en schulden 50/50 verdeeld, ongeacht wie deze heeft ingebracht. Dit betekent dat elk van de partners recht heeft op de helft van het totale vermogen. Hieronder vallen zaken als:

  • De koopwoning(en)
  • Bankrekeningen
  • Auto’s
  • Inboedel
  • Aandelen of beleggingen

De verdeling kan echter voor complicaties zorgen, vooral als één partner meer financiële middelen heeft ingebracht, of als er emotionele waarde verbonden is aan bepaalde items. Het is verstandig om samen met een mediator te kijken naar een eerlijke verdeling en praktische oplossingen. Niet alles is te verdelen, huisdieren bijvoorbeeld. Samen met de mediator maken jullie hier afspraken over.

De verdeling van schulden

Net zoals de bezittingen, worden ook de schulden verdeeld bij een scheiding. Dit betekent dat beide partners verantwoordelijk zijn voor de helft van de openstaande schulden, ongeacht op wiens naam de schuld staat. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de hypotheek of leningen. In sommige gevallen kan de rechter anders beslissen als er bijvoorbeeld sprake is van een onverantwoordelijke schuldenlast door één van de partners. Toch blijft het uitgangspunt dat schulden bij scheiding in gemeenschap van goederen gezamenlijk worden gedragen.

Uitkopen van de partner

In sommige situaties wil één van de partners het gezamenlijke huis behouden. Dit kan alleen als die partner de ander uitkoopt. Dit betekent dat de partner die het huis wil houden, de helft van de waarde van de woning moet betalen aan de ex-partner. Dit kan een financieel ingewikkelde kwestie zijn, vooral als er nog een hypotheek op het huis rust.

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar het inkomen en of de uitkopende partner de hypotheek op zijn of haar naam kan zetten. Banken zullen dit toetsen op basis van de nieuwe financiële situatie, wat kan betekenen dat het overnemen van de woning niet altijd mogelijk is. De mediator zal alle stappen helder voor jullie uitleggen.

De rol van een mediator

Een mediator kan een belangrijke rol spelen bij het maken van afspraken. Een mediator helpt beide partijen om gezamenlijk tot een eerlijke verdeling van de bezittingen en schulden te komen. Dit kan een hoop tijd, stress en juridische kosten besparen. Dit is een belangrijk verschil met een advocaat.

Het proces via mediation is minder conflictueus en sneller dan een rechtszaak. Hierdoor blijven de verhoudingen vaak beter en kunnen beide partijen met minder spanning uit elkaar gaan. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in het spel zijn, aangezien het ouderschap na de scheiding door moet blijven gaan.

De kinderen

Als er (minderjarige) kinderen zijn betrokken bij een scheiding, komt er nog een extra laag complexiteit bij. Hoewel de verdeling van de bezittingen en schulden niet direct samenvalt met bijvoorbeeld het ouderschapsplan, moet er bij het verdelen van de bezittingen rekening worden gehouden met de zorg voor de kinderen. De woning kan bijvoorbeeld een belangrijk punt van discussie zijn, omdat het vaak in het belang van de kinderen is om stabiliteit te behouden. Het wonen in hun vertrouwde omgeving, het is hun thuis.

Hoe ga je te werk?

Een scheiding in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden gelijk worden verdeeld. Hoewel dit op papier eenvoudig lijkt, kan het in de praktijk voor veel uitdagingen zorgen, vooral als er sprake is van emotionele of financiële complexiteit. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en, waar mogelijk, gebruik te maken van een mediator om het proces soepeler te laten verlopen. Het verdelen van eigendommen en schulden bij een scheiding vereist zorgvuldige planning en overleg. Door je goed voor te bereiden en advies in te winnen, kun je de scheiding zo eerlijk en probleemloos mogelijk laten verlopen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Contact opnemen?

Laat je gegevens achter en de mediator neemt binnen 24 uur contact op.

Telefoon nummer

085 3031 480

Bellen
Gratis kennis maken?

 Bel of mail ons!

Call Now Button