Kinderen & Ouderschapsplan

Kind bij scheiding

mei 13, 2020

Considerans

Wij zijn een landelijk netwerk van gekwalificeerde echtscheiding mediators.

Scheiding professioneel geregeld van A t/m Z zonder gedoe achteraf.

Gratis kennismaken?

Scheiden met kinderen

Eindelijk hebben jullie dan toch besloten om uit elkaar te gaan. De scheiding wordt doorgezet en is definitief. Na de scheiding behoud je beiden het ouderlijk gezag. Je blijft allebei wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Financiële afspraken over kinderen

Bij de zorg- of omgangsregeling horen ook financiële afspraken. Dit noemen we kinderalimentatie. Je kunt afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Dit komt in het ouderschapsplan te staan. De rechter toetst de hoogte van de kinderalimentatie. Kinderalimentatie geldt voor kinderen tot 21 jaar. Als je kind tussen 18 en 21 werkt of studiefinanciering ontvangt, wordt de kinderalimentatie lager of stopt het. Zodra een kind financieel redelijkerwijs op eigen benen kan staan, stopt de verplichting tot kinderalimentatie.

Al deze afspraken en nog veel meer worden zorgvuldig vastgelegd in een Ouderschapsplan. Artikel 1 van het convenant verwijst naar het Ouderschapsplan.

Kinderen niet belasten door scheiding

Je wilt dat je kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Zij kunnen er immers niets aan doen dat hun ouders niet meer van elkaar houden en besluiten uit elkaar te gaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen minder last van de scheiding hebben als het kind duidelijk geïnformeerd wordt en de scheiding soepel wordt afgehandeld. Wanneer de kinderen onderwerp van gesprek zijn, roept dit uiteraard veel emoties op: verdriet, teleurstelling, boosheid en verontwaardiging. Ze komen allemaal voorbij.

Deze emoties zorgen ervoor dat je moeilijk helder kunt denken, laat staan tot goede afspraken komt. Emoties horen erbij, ze moeten er zijn, omdat ze erg belangrijk zijn voor het doorlopen van het rouw proces dat je doormaakt wanneer je gaat scheiden. Wanneer je je emoties laat zien aan je partner, dan kan dit tot meer begrip leiden: ‘ik wist niet dat dit zoveel met je doet, we zijn dus allebei erg verdrietig’. Gedeelde smart is halve smart.

Je wil dat je kind later kan zeggen dat jullie goed uit elkaar zijn gegaan. Het kan zijn dat je frustratie ervaart als je aan je ex-partner denkt. De kunst is om te denken aan je ex als de ouder van je kind. Frustratie maakt plaats voor ouderliefde. Ouders van minderjarige kinderen zijn verplicht afspraken te maken over de kinderen als ze uit elkaar gaan.

De Considerans gespecialiseerde echtscheiding mediators kunnen jullie helpen bij het opstellen van een goede zorg- of omgangsregeling, die zowel voor de kinderen als voor jullie tweeën werkt en waar je allebei volledig achter staat. Werkt een regeling voor jullie kind, wordt er niet te vaak gewisseld van huis en past co-ouderschap wel bij je kind? Waar ga je wonen en wat betekent dit voor de school, vriendjes en sportclub?

Gesprek met de kinderen

Als de kinderen of de ouders dat willen kan jullie mediator in gesprek gaan met de kinderen. In zo’n gesprek kan een kind aangeven waar hij of zij het liefst wil wonen. Wanneer dit niet strookt met de wens van de ouder, dan bespreekt de mediator dit – volledig in overleg met het kind – met de ouders.

Misschien vind je dit ook interessant…

Hoe werkt mediation?

Hoe werkt mediation?

Scheiden kan op twee manieren: Via mediation concrete en haalbare afspraken maken of via de advocaat torenhoge kosten betalen om het uit te vechten. Dan is mediation de betere optie. Regel het netjes.

Financiën bij een scheiding

Financiën bij een scheiding

Voordat je kunt gaan verdelen, is het belangrijk om na te gaan of er afspraken zijn gemaakt voordat het huwelijk of de samenleving van start ging. Netjes scheiden, het kan echt met concrete afspraken.

Woning & Hypotheek

Woning & Hypotheek

De woning is vaak een emotioneel beladen onderwerp. Het is je thuis, een plek met zoveel dierbare herinneringen. En toch zal een van jullie of allebei, binnenkort moeten verhuizen. Ga in gesprek met mediation.

Contact opnemen?

Laat je gegevens achter en de mediator neemt binnen 24 uur contact op.

Telefoon nummer

085 3031 480

Bellen
Gratis kennis maken?

 Bel of mail ons!

Call Now Button