Opstellen huwelijkse voorwaarden

Opstellen huwelijkse voorwaarden

november 27, 2024

Considerans

Wij zijn een landelijk netwerk van gekwalificeerde echtscheiding mediators.

Scheiding professioneel geregeld van A t/m Z zonder gedoe achteraf.

Gratis kennismaken?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is misschien niet het meest romantische aspect van de relatie, maar wel een belangrijke overweging. In de huwelijkse voorwaarden leg je afspraken vast over financiën, eigendom en andere zaken, zodat je tijdens je huwelijk én in geval van een scheiding duidelijkheid hebt.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn juridische afspraken die je vastlegt bij een notaris voordat je in het huwelijksbootje stapt, of eventueel tijdens het huwelijk. Zonder deze afspraken trouw je automatisch in gemeenschap van goederen (voor 2018 in volledige gemeenschap, daarna in beperkte gemeenschap van goederen). Dit betekent dat vrijwel alles wat je bezit en verdient, samenvalt in een gemeenschappelijk vermogen. Met huwelijkse voorwaarden kun je hiervan afwijken en afspraken maken die passen bij jouw persoonlijke situatie.

Bijvoorbeeld, als een van jullie een eigen bedrijf heeft, kunnen huwelijkse voorwaarden voorkomen dat de schulden van het bedrijf impact hebben op het privévermogen van de ander. Ook kun je afspraken maken over wat er gebeurt met een erfenis of schenking die je ontvangt tijdens het huwelijk.

Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden biedt veel voordelen en duidelijkheid, zowel op financieel als juridisch gebied. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard is om deze afspraken te maken:

  1. Bescherming van het persoonlijk vermogen of bezit: Huwelijkse voorwaarden zorgen ervoor dat persoonlijke bezittingen gescheiden blijven. Denk dus aan bestaand vermogen, woning(en) of bijvoorbeeld een vakantiehuis.
  2. Voorkomen van financiële risico’s: Als een van de partners risico’s loopt door schulden of een eigen onderneming, bieden huwelijkse voorwaarden een goede manier om de ander te beschermen tegen eventuele schulden of voortvloeiende problemen.
  3. Regels over erfenissen en schenkingen: Huwelijkse voorwaarden kunnen voorkomen dat een erfenis of schenking in het gemeenschappelijk vermogen terechtkomt. Dit is opnieuw een belangrijke overweging, mochten er (forse) bezittingen in de familie zitten.

Hoe werkt het precies?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden doe je altijd via een notaris. Samen met de notaris bespreek je jullie wensen en vertaalt deze juridisch in een akte. Het proces ziet er vaak als volgt uit:

1. Inventarisatie van jullie situatie

Voordat je naar de notaris gaat, is het handig om samen te bespreken welke zaken je belangrijk vindt. Hebben jullie bijvoorbeeld grote verschillen in vermogen, of is er sprake van een eigen onderneming? Dit zijn belangrijke onderwerpen om mee te nemen.

2. Advies van de notaris

Een notaris kan je precies uitleggen welke soorten huwelijkse voorwaarden mogelijk zijn en welke consequenties daaraan verbonden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volledige scheiding van goederen of een beperkte gemeenschap.

3. Opstellen en ondertekenen van de akte

De notaris stelt op basis van jullie wensen een akte op. Pas wanneer beide partijen het eens zijn met de inhoud, wordt deze ondertekend en officieel vastgelegd.

4. Inschrijven bij het huwelijksgoederenregister

Na het opstellen van de huwelijkse voorwaarden is het belangrijk dat de akte wordt ingeschreven bij het huwelijksgoederenregister. Dit zorgt ervoor dat derden (bijvoorbeeld schuldeisers) op de hoogte zijn van jullie afspraken.

Tips voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden

  1. Wees open en eerlijk naar elkaar: Bespreek van tevoren je verwachtingen en wensen met je partner. Het kan ongemakkelijk zijn, maar duidelijkheid schept vertrouwen.
  2. Blijf je voorwaarden regelmatig evalueren: Levenssituaties veranderen. Het kan verstandig zijn om periodiek te kijken of de gemaakte afspraken nog passen bij jullie situatie.
  3. Denk ook aan fiscale gevolgen: Bepaalde afspraken in huwelijkse voorwaarden kunnen fiscale voordelen of nadelen hebben. Bespreek dit met je notaris of een fiscalist.

Bereid je goed voor

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is een keuze die je financiële en juridische zekerheid biedt. Het is natuurlijk niet verplicht. Hoewel het misschien lastig is om over deze zaken na te denken, voorkom je er potentiële problemen mee en kun je elkaar financieel beschermen. Door tijdig duidelijke afspraken te maken, kun je je volledig richten op wat echt belangrijk is: een gelukkig huwelijk.

Heb je nog vragen over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem contact op met een notaris en bespreek wat het beste past bij jullie situatie.

Misschien vind je dit ook interessant…

Hoe wordt alimentatie berekend?

Hoe wordt alimentatie berekend?

Hoe wordt de alimentatie precies berekend? Een scheiding brengt vaak niet alleen emotionele, maar ook financiële...

Contact opnemen?

Laat je gegevens achter en de mediator neemt binnen 24 uur contact op.

Telefoon nummer

085 3031 480

Bellen
Gratis kennis maken?

 Bel of mail ons!

Call Now Button