De financiële scheiding
Voordat je kunt gaan verdelen, is het belangrijk om na te gaan of er afspraken zijn gemaakt voordat het huwelijk of de samenleving van start ging.
Allereerst worden huwelijkse voorwaarden, het samenlevingscontract, schenkingsaktes en testamenten doorgenomen en bij onduidelijkheden wordt navraag gedaan bij de notaris. Zijn onze gezamenlijke bezittingen ook echt van ons samen, zoals bij een huwelijk in gemeenschap van goederen gesloten voor 1 januari 2018 het geval is. Zijn jullie na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan geldt wettelijk een beperkte gemeenschap van goederen.
Waar worden er dingen over afgesproken?
Bezittingen maar ook schulden worden overzichtelijk op een rij gezet. De mogelijkheden worden besproken zodat jullie afspraken over de verdeling kunnen maken. Denk hierbij aan:
- Alimentatie
- De woning
- bankrekeningen en creditcards
- banksparen eigen woning
- levensverzekeringen, kapitaalverzekeringen en risicoverzekeringen
- lijfrentepolissen
- aandelen en obligaties
- effecten / aandelen
- onderhandse leningen en kredieten
- eigen onderneming
Wat gebeurt er met mijn pensioen?
De wet verevening pensioenrechten gaat uit van een gelijke verdeling van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Wat betekent dit? Misschien wil je wel van deze wet afwijken. Mag dat? Wat zijn de alternatieven en hoe regel je dat? Het pensioen en de verdeling daarvan worden uitgebreid besproken zodat jullie ook hierover een weloverwogen besluit kunnen nemen.
Alles komt aan bod, niets wordt vergeten, zodat je na de scheiding niet tegen zaken aanloopt die ongeregeld of niet afgesproken zijn.