Wanneer je voor de keuze staat tussen een advocaat of mediator bij scheiding, is het belangrijk om te weten welke rol beide professionals spelen en wat ze voor jou kunnen betekenen. Een scheiding is emotioneel zwaar en complex, en het kiezen van de juiste begeleiding kan een groot verschil maken in hoe soepel het proces verloopt. We duiken dieper in op de verschillen, voordelen en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Wat doet een mediator bij een scheiding?
Een mediator begeleidt middels mediation beide partners gezamenlijk tijdens de scheiding en werkt vanuit een neutrale positie. Het doel van mediation is om samen in goed overleg tot afspraken te komen over zaken zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie, en zorg voor eventuele kinderen.
Mediation is vooral geschikt als beide partijen bereid zijn om samen te werken en de communicatie redelijk open is. Het grootste voordeel? Het proces is vaak minder duur en emotioneel belastend dan een juridische strijd. Bovendien behoud je zelf de regie over de afspraken, in plaats van deze uit handen te geven aan een rechter. Zo zorgen jullie er zelf voor dat er duurzame afspraken tot stand komen.
De rol van een advocaat bij een scheiding
Een advocaat komt vaak in beeld wanneer de communicatie tussen beide partijen moeizaam verloopt of wanneer er juridische complexiteit is. Denk aan onenigheid over de verdeling van vermogen of voogdijzaken. Een advocaat vertegenwoordigt één van de partijen en heeft als primaire taak jouw belangen te behartigen.
Bij onenigheid ontstaat het risico van escalatie, er kan dan een vechtscheiding ontstaat. Bij een vechtscheiding kan een advocaat ervoor zorgen dat je juridisch sterk staat, vooral als de zaak uiteindelijk bij de rechter belandt. Let wel: deze aanpak kan duurder zijn en meer tijd kosten, en de uitkomst wordt bepaald door een rechter in plaats van door beide partijen samen.
Een mediator is getraind om de gesprekken constructief en netjes te laten verlopen, de mediator neemt de rol van een ‘neutrale gesprekspartner’ aan. Dit helpt jullie om samen in gesprek te blijven. Het is dan ook belangrijk dat beide (ex-) partners ruimte krijgen om hun gevoel en emoties te uiten.
Advocaat of mediator bij scheiding: de kosten
De kosten spelen vaak een belangrijke rol bij de keuze tussen een advocaat of mediator bij scheiding. Mediation is doorgaans goedkoper, omdat je samen één mediator inschakelt. Bij een advocaat betaal je vaak per partij, wat de kosten al snel kan verdubbelen.
Daarnaast is de duur van het traject van invloed. Mediation kan in enkele sessies worden afgerond, terwijl juridische procedures via een advocaat vaak maanden of bij een juridische strijd zelfs jaren in beslag nemen. Dat vertaalt zich niet alleen in hogere kosten, maar ook in meer stress.
Wat past bij jouw situatie?
De keuze tussen een advocaat of mediator bij scheiding hangt af van de situatie. Als jullie controle willen hebben over de afspraken en er gezamenlijk bereidheid is om samen te werken en emoties niet de overhand nemen, kan mediation een efficiënte en respectvolle oplossing zijn. Mediation is in ieder geval belangrijk als er kinderen betrokken zijn, aangezien mediation doorgaans bijdraagt aan een betere communicatie na de scheiding. Ouders blijven jullie immers voor altijd.
Is de situatie echter té gespannen of vol conflict? Dan is het soms niet anders om tóch voor een advocaat te kiezen. Deze biedt individueel juridische zekerheid en kan in complexe situaties het verschil maken tussen een eerlijke of ongunstige uitkomst.
Kies wat bij jou past
Of je nu kiest voor een advocaat of mediator bij de scheiding, het belangrijkste is dat je een oplossing kiest die past bij jullie situatie en behoeften. Mediation biedt ruimte voor samenwerking en eigen regie, bij advocaten zit dit anders.
Heb je vragen of twijfel je over de juiste keuze? Neem gerust contact op voor advies op maat. Zo zet je de eerste stap richting een nieuwe toekomst.